De Paperassengids voor al je buitenlandplannen
JE BENT HIER: Home > Paperassenthema's > Thema

Beroepsinschakelingstijd

Opgelet: niet alle onderstaande info nog up-to-date. Contacteer de instanties zelf voor meer info. Onze excuses voor het tijdelijke ongemak.

1. Wat is de beroepsinschakelingstijd?

Als je afstudeert van het secundair of hoger onderwijs en je zoekt een job dan schrijf je jezelf in als werkzoekende. Woon je in Vlaanderen dan doe je dit bij de VDAB. Wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont, schrijft zich in bij ACTIRIS. Eens je bent ingeschreven kom je terecht in de beroepsinschakelingstijd (de vroegere ‘wachttijd’). In deze periode ga je op zoek naar een job. Vond je geen job op het einde van de beroepsinschakelingstijd dan heb je recht op een uitkering.

2. Wanneer start mijn beroepsinschakelingstijd?

De beroepsinschakelingstijd start op het moment waarop je je bij VDAB (voor wie in Vlaanderen woont) of ACTIRIS ( voor wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont) inschrijft als werkzoekende. Dit is echter nooit vroeger dan 1 augustus. Studeer je bijvoorbeeld af in juni en schrijf je je meteen bij de VDAB in dan start je beroepsinschakelingstijd niet in juni maar wel op 1 augustus. Alleen wanneer je tijdens het schooljaar stopt met studeren of in februari afstudeert, begint je beroepsinschakelingstijd te lopen op het moment waarop je je bij de VDAB of ACTIRIS inschrijft.

Doe je in de zomermaanden na je afstuderen nog een vakantiejob? In dat geval kan je je wel al inschrijven als werkzoekende maar wordt je beroepsinschakelingstijd met de duur van je vakantiejob verlengd.

Vond je voor 1 augustus tijdelijk of vast werk dan hoef je je niet in te schrijven voor de beroepsinschakelingstijd. Hoewel je een job vond, begint je beroepsinschakelingstijd toch te lopen op de dag waarop je begint te werken. Zo kan deze doorlopen indien je binnen het jaar werkloos zou worden.

3. Hoe lang duurt de beroepsinschakelingstijd?

De beroepsinschakelingstijd duurt 310 dagen in een zesdagenstelsel. Tel je daar de zondagen bij dan duurt deze één jaar.

4. Naar het buitenland tijdens je beroepsinschakelingstijd?

Tijdens je beroepsinschakelingstijd kan je in principe niet naar het buitenland, omdat je ‘ten alle tijde beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt’. Toch blijven er mogelijkheden voor wie naar het buitenland wil voor een opleiding, stage, vrijwilligerswerk of tijdelijke job. Meer informatie voor jouw specifieke situatie vind je via de zoekmachine.