De Paperassengids voor al je buitenlandplannen
JE BENT HIER: Home > Helppagina's > Wat ben ik?

Wat ben ik?

Welke zoekoptie je ook aanduidt, belangrijk om weten is dat de inhoud op kamiel.be bestemd is voor wie de Belgische nationaliteit heeft en in Vlaanderen gedomicilieerd is. Dit deden we om de inhoud van de site niet al te ingewikkeld te maken. Woon je in Vlaanderen maar heb je geen Belgische nationaliteit dan verwijzen we je voor meer informatie graag door naar Agentschap Integratie & Inburgering.

Ik ben leerling

Met leerling bedoelen we ‘leerlingen van de derde graad secundair onderwijs’. De mogelijkheden om er op uit te trekken wanneer je nog niet in de derde graad zit, zijn immers beperkt. Vandaar onze keuze om leerlingen van de derde graad secundair onderwijs als jongste doelgroep te kiezen voor kamiel.be.

Op de site vind je waar mogelijk ook informatie en doorverwijzingen voor wie pas afstudeerde van het middelbaar onderwijs.

Ik ben student

De info voor ‘studenten’ op kamiel.info is bedoeld voor al wie aan een universiteit of hogeschool hoger onderwijs volgt of van plan is om dat te doen. Waar mogelijk vind je ook informatie en doorverwijzingen voor wie pas afstudeerde van het middelbaar onderwijs.

Ik ben 'werkzoekende in de beroepsinschakelingstijd'

De beroepsinschakelingstijd is de nieuwe benaming voor de vroegere 'wachttijd'. Om 'werkzoekende in de beroepinschakelingstijd' te worden moet je de school verlaten hebben of net afgestudeerd zijn en ingeschreven zijn als werkzoekende bij de VDAB (voor wie in Vlaanderen woont) of ACTIRIS ( voor wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont). De beroepsinschakelingstijd is een periode van 310 werkdagen (of 1 jaar als je er de weekends bijtelt) die je moet doorlopen vooraleer je recht hebt op een inschakelings- of werkloosheidsuitkering.

Ik ben uitkeringsgerechtigde werkloze

Deze informatie is bedoeld voor wie bij de VDAB (als je in Vlaanderen woont) of ACTIRIS ( als je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont) ingeschreven is als werkzoekende en van de RVA een wacht- of werkloosheidsuitkering ontvangt.

Ter info: naast deze uitkeringen bestaan er nog andere vormen van uitkeringen (bv; invaliditeitsuitkering, leefloon,…). Deze kennen een andere regelgeving qua sociale zekerheid waarover je geen informatie vindt op kamiel.be. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met de bevoegde instanties. Klik door naar de adressenlijst van de bevoegde instanties.

Ik ben werknemer

Op Kamiel bieden we informatie aan voor werknemers die met een arbeidscontract in loondienst werken van een werkgever. Heb je een ander statuut (bv. zelfstandige,… ) en wil je meer informatie voor jouw situatie dan raden we je aan contact op te nemen met de bevoegde instanties. Klik door naar de adressenlijst van de bevoegde instanties. Mogelijks kan je met je vragen ook terecht bij Vlamingen in de Wereld. Deze organisatie geeft onder andere advies aan wie wil emigreren.

Ik ben geen van allen

Met deze zoekfunctie behandelen we vooral de ‘statuutloze’ situatie waarin je je als jongere soms tijdelijk in bevindt: afgestudeerd of gestopt met studeren of met werken, maar nog niet als werkzoekende bij de VDAB ingeschreven.

Noot: Er zijn uiteraard nog andere persoonlijke situaties of juridisch-sociale ‘statuten’ waarover je op Kamiel geen informatie vindt. We raden je aan hiervoor contact op te nemen met de bevoegde instanties. Klik door naar de adressenlijst van de bevoegde instanties.