De Paperassengids voor al je buitenlandplannen
JE BENT HIER: Over Kamiel

Wie is Kamiel?

Kamiel maakt je internationaal mobiel. Hij is er voor jongeren tussen 16 en 30 jaar oud die voor een tijdelijke, niet-toeristische activiteit naar het buitenland gaan. Kamiel vertelt je welke paperassen je voor je vertrek in orde brengt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over je sociale zekerheid.

Kamiel is een samentrekking van de woorden ‘Kafka’ en ‘mobiel’. De keuze voor het woord mobiel spreekt voor zich. ‘Kafka’ linken we aan de Tsjechische schrijver Franz Kafka. In zijn romans en kortverhalen vertelt de schrijver verhalen van individuen die verstrikt raken in ondoorgrondelijke bureaucratische regels. Met Kamiel vermijden we dat jou hetzelfde overkomt!

Kamiel werd gelanceerd in 2006 op initiatief van het Platform Kleurrijk Vlaanderen. In april 2013 kreeg de website een grondige update en restyling. De huidige partners van het Platform Kleurrijk Vlaanderen zijn AFS Interculturele Programma’s, EPOS vzw, Euroguidance, Flanders Knowledge Area vzw, JINT vzw, ngo-federatie, de VDAB- Eures diensten, VLIR-UOS en het 4de pijlersteunpunt.

Haar doelstellingen zijn:

  • de informatienoden van jongeren detecteren
  • de informatieverstrekking rond internationale mobiliteit beter coördineren én verbeteren
  • samenwerken rond oriënterende informatie initiatieven (bv. evenementen en publicaties)

De site werd gerealiseerd met de steun van de Vlaamse Overheid en de Europese Commissie, Erasmus+: Youth in Action programma.

Naast deze partners verleenden de onderstaande overheidsinstanties hun medewerking aan dit project door de inhoud van de website te controleren op correctheid:

  • Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW)
  • De Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB) en de VDAB-EURES diensten
  • Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)
  • De Federale Overheidsdienst Financiën - Dienst internationale overeenkomsten

Enkel de teksten over de 'Inschakelings-en Werkloosheidsuitkering' werden niet gecontroleerd door de bevoegde instantie, met name de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Deze teksten werden nagelezen door het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV). Het ACV is echter niet bevoegd voor deze materie.

Daarnaast konden we rekenen op de medewerking van Vlamingen in de Wereld.

Pas op! De op Kamiel gepubliceerde inhoud wordt niet constant door de bovenstaande instanties en organisaties gescreend. JINT vzw neemt deze screening op zich. Hoewel JINT ernaar streeft om de informatie zo actueel, juist en volledig mogelijk te houden, kunnen we niet garanderen dat alle informatie hier steeds aan voldoet. Merk je dat de aangeboden informatie tekortkomingen vertoont, meld het ons via e-mail of telefonisch via 02/2090720 Lees de disclaimer voor meer informatie.

Heb je plannen om richting buitenland te trekken? Neem ook een kijkje op www.gostrange.be, dé infosite voor al je buitenlandplannen. Je leest er onder andere bij welke organisaties en instanties je terecht kan voor vrijwilligerswerk, studies, een stage, een tijdelijke job, een taalcursus, een kamp of uitwisseling in het buitenland.

Jeugdwerker en zin om internationaal te gaan? Check het aanbod van JINT vzw