De Paperassengids voor al je buitenlandplannen
JE BENT HIER: Home > Paperassenthema's > Thema

Beroepsinschakelingstijd

1. Wat is de beroepsinschakelingstijd?

Kom je pas van school (secundair of hoger onderwijs) en zoek je werk? Dan ontvang je niet onmiddellijk een uitkering. Eerst doorloop je een wachttijd of beroepsinschakelingstijd (BIT) van 1 jaar. 

2. Wanneer start mijn beroepsinschakelingstijd?

De beroepsinschakelingstijd start op het moment waarop je je bij VDAB (voor wie in Vlaanderen woont) of ACTIRIS (voor wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont) inschrijft als werkzoekende:

  • Beëindigde je je studies in juni of juli en schrijf je je in bij VDAB vóór 10 augustus? Dan start hij op 1 augustus. Schrijf je je pas in op 10 augustus of later, dan start hij op het moment dat je je inschrijft.
  • Beëindigde je je studies in september of tijdens het schooljaar? Dan start hij op het moment dat je je inschrijft. 
     

3. Hoe lang duurt de beroepsinschakelingstijd?

De beroepsinschakelingstijd duurt 310 dagen in een zesdagenstelsel. Tel je daar de zondagen bij dan duurt deze één jaar. In deze periode ga je op zoek naar een job. Vond je geen job op het einde van de beroepsinschakelingstijd en ben je jonger dan 25? Dan kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering.
Ben je op dat moment 25 jaar of ouder? Dan heb je géén recht op een inschakelingsuitkering.

4. Naar het buitenland tijdens je beroepsinschakelingstijd?

Verblijf je tijdens je beroepsinschakelingstijd in het buitenland? Je moet je in principe uitschrijven als werkzoekende bij de start van je verblijf in het buitenland en je opnieuw inschrijven als werkzoekende op het einde van je verblijf. In het buitenland kan je immers niet voldoen aan je plichten als werkzoekende.

Volg je een opleiding of onbezoldigde stage in het buitenland of ga je vrijwilligerswerk doen, dan kan je een vrijstelling aanvragen bij de RVA. Je doet de aanvraag via het formulier C 36.5 dat je indient bij de RVA of een uitbetalingsinstelling. Je moet daarbij aantonen dat je buitenlandse activiteit je kansen om werk te vinden vergroot. Op die manier telt de periode dat je in het buitenland verblijft toch mee voor je beroepinschakelingstijd. Meer informatie voor jouw specifieke situatie vind je via de zoekmachine.

Vat je tijdens je beroepsinschakelingstijd hogere studies aan in het buitenland, dan vervalt meestal de reeds doorlopen beroepsinschakelingstijd. Heb je je beroepsinschakelingstijd reeds volledig voltooid en ga je nadien studeren, dan moet je deze nadien niet opnieuw doorlopen.